Salet-freres.nl
Bedrijfsgegevens
Telefoon: 06-81987792
Email: info@salet-freres.nl
Kvk nummer: 30047531
Webshop: www.salet-freres.nl

Het oudste winkeltje van Hoog Catharijne

Het oudste winkeltje van Hoog Catharijne

Nog ruim een week en dan sluiten de deuren van Salet Frères, het oudste winkeltje van Hoog Catharijne. Vanwege de verbouwing van de stationshal gaat het per 1 juli dicht. DUIC ging langs en blikte terug op de afgelopen jaren.

We zijn nog niet weg. Hiervan moeten we afscheid nemen, maar voor hetzelfde geld vinden we een andere mooie plek. Het moet dan wel écht een leuk stekkie zijn en bij ons passen.

Na 47 jaar zit het erop. Toch staat Marleen Salet nog altijd breed glimlachend achter de toonbank. Al dertig jaar werkt ze in de zaak, die is opgericht door haar vader en oom. De eerste drie jaar was die gevestigd op de Jaarbeurstraverse. Daarna kwam het winkeltje terecht in het Radboudkwartier van Hoog Catharijne, waar het in totaal 44 jaar heeft gezeten.

Frère en soeur
Hoewel Marleen Salet het ontzettend jammer vindt dat de winkel niet kan blijven, geeft ze aan dat ze goed weet om te gaan met de situatie. Bovendien verdwijnt Salet Frères niet helemaal: de online webshop blijft bestaan.

Iedereen die regelmatig door Hoog Catharijne loopt zal het winkeltje op zijn minst van de buitenkant herkennen. Van binnen is het klein, propvol spullen en fel verlicht. Het raam hangt vol met drukke teksten. “Het lijkt misschien alsof het vol staat, maar ik vind het eigenlijk al behoorlijk leeg. Normaal gesproken staan er namelijk nog veel meer spullen, maar we zijn al bezig met inpakken.”

Samen met haar broer Patrick Salet runt Marleen Salet de winkel. Zeven dagen per week is die open. Komt er na al die jaren dan echt een einde aan het familiebedrijf? “Heel misschien komen we terug na de verbouwing. Maar als dat zou gebeuren is dat pas over twee jaar. Ondertussen gaan we waarschijnlijk kijken of we een andere geschikte locatie kunnen vinden in de stad, alleen weten we dat nog niet helemaal zeker.”

Eigen weg
Het kleine winkeltje heeft een grote collectie die in de loop der jaren steeds is veranderd. “We begonnen met kunstnijverheid, maar we verkopen nu vooral cadeau artikelen en wat design spullen. Ook hebben we echt ‘onderbroekenlol’ verkocht: T-shirts met teksten en bijvoorbeeld het bierspel. Maar er zijn ook jaren geweest waarin we alleen maar aardewerk verkochten”, legt Marleen Salet uit.

Salet Frères is nooit ingesprongen op de trends. “We hebben altijd onze eigen weg gevolgd en kochten veel in bij kleine buitenlandse bedrijfjes. Zo hadden we spullen die de mensen hier nog niet kenden.” Volgens Marleen Salet schuilt daarin ook de kracht van de winkel.

Afscheid
De afgelopen jaren heeft de eigenaresse alle veranderingen in Hoog Catharijne meegemaakt. Ze vindt het jammer dat er geen straatmuzikanten meer zijn. “Dat was toch altijd wel gezellig.” Het contact met de andere winkeliers is ook een stuk minder geworden. Vroeger waren het allemaal kleine zelfstandigen, tegenwoordig zijn het grote bedrijfsfilialen.

De vaste klanten gaat ze zeker missen. Vooral nu bekend is dat ze bijna weg gaan merkt ze dat die langskomen om afscheid te nemen. Het voelt voor haar daardoor ook echt als een afscheid en ze beseft hoe leuk het contact met de klanten is.

Marleen Salet heeft er alle vertrouwen in dat er weer iets leuks op hun pad komt. “We zijn nog niet weg. Hiervan moeten we afscheid nemen, maar voor hetzelfde geld vinden we een andere mooie plek. Het moet dan wel écht een leuk stekkie zijn en bij ons passen.”